Operacijski sistem Windows 7 uporablja vsak tretji uporabnik spleta English

Operacijski sistem Windows 7 uporablja vsak tretji uporabnik spleta

Da bo operacijski sistem Windows 7 uspel prepričati uporabnike, se je napovedovalo že ob njegovem velikem lansiranju jeseni 2009. Danes podatki raziskave MOSS kažejo, da je slednjemu uspelo osvojiti slabo tretjino spletnih uporabnikov, Microsoftu pa ohraniti pozicijo najmočnejšega ponudnika v kategoriji.

Po podatkih raziskave MOSS, smo od leta 2009, ki je zaznamovano s prihodom novega operacijskega sistema Windows 7, priča spremembam v porazdelitvi tržnih deležev znotraj kategorije. Prihod Windows 7 je pričakovano posegel v pozicijo Windows Viste, ki med uporabniki nikoli ni bila najbolje sprejeta. Slednji se je v primerjavi z letom 2009 delež uporabnikov zmanjšal za dobro tretjino, za kar 23% pa se je v primerjavi z letom 2009 zmanjšal tudi delež uporabnikov operacijskega sistema Windows XP.

Slika 1: Delež spletnih uporabnikov, glede na uporabljen operacijski sistem (vir: MOSS, 2009-2011)

Prihod Windows 7 pa ni posegel v tržne deleže ostalih ponudnikov v kategoriji. Pri »nišnem« ponudniku, kot je Linux sprememb tržnega deleža v opazovanem obdobju ni zaznati. Po podatkih MOSS je Linux v marcu 2011 uporabljal 1% uporabnikov spleta, kar je primerljivo z obdobjem 2009, pri Mac OS X pa je delež uporabnikov zrasel za 1 odstotno točko v primerjavi z obdobjem 2009.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice – SOZ, v obdobju 2009/2011 pa jo izvaja družba Valicon iz Ljubljane s podizvajalcem podjetjem Gemius. Po podatkih raziskave MOSS smo med 114-imi merjenimi spletnimi stranmi v mesecu marcu 2011 dosegli 1.248.186 slovenskih spletnih uporabnikov v starosti od 10 - 75 let. Najvišji doseg med 114-imi spletnimi stranmi je bil marca zabeležen na spletni strani 24ur.com, ki ji sledijo siol.net, rtvslo.si, ki je tokrat zamenjala tretje mesto z najdi.si ter bolha.com

Za več informacij o navadah in profilih spletnih uporabnikov, nam pišite na naslov moss@valicon.net.

Valuta MOSS je mesečni doseg

Valuta MOSS marec 2011 je izmerjen slovenski doseg spletnih strani v obdobju od 1. do 31. marca 2011. Doseg pove, koliko različnih oseb iz slovenskih IP številk je v danem obdobju meritve obiskalo izbrano spletno stran. Valuta je mesečni doseg, ki je izmerjen s tehničnim merjenjem in korigiran s podatkom o velikosti slovenske spletne populacije pridobljene s telefonsko anketo. V izmerjen slovenski doseg, ki je valuta projekta MOSS pa ni vključen promet iz tujine, saj podatek o ocenjenem dodatnem dosegu iz tujine ni korigiran s podatki telefonske ankete.

Doseg vseh 114-ih merjenih strani v obdobju od 1.3. do 31.3.2011 znaša 1.248.186 različnih slovenskih obiskovalcev. Slovenski obiskovalci 114-ih spletnih strani so v tem obdobju opravili nekaj manj kot 694 milijonov prikazov. V mesecu marcu 2011 znaša ocenjen dodatni doseg – tujina 1.001.555 in predstavlja število uporabnikov, ki so dostopali do strani z IP številk, ki niso locirane v Sloveniji.
 

 

 

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več