Bančne storitve na spletu redno uporablja četrtina Slovencev English

Bančne storitve na spletu redno uporablja četrtina Slovencev

Po zadnjih podatkih raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) četrtina slovenskih spletnih uporabnikov tedensko ali pogosteje uporablja internet za opravljanje bančnih storitev. Petina se funkcije poslužuje mesečno, dobrih 10 odstotkov pa manj pogosto. 35 odstotkov uporabnikov nikoli ne opravlja bančnih storitev preko spleta.

Raziskava MOSS kaže, da za bančne storitve splet pogosteje uporabljajo slovenski uporabniki med 35. in 54. letom starosti. Tedensko ali pogosteje splet za ta namen uporablja 35 odstotkov spletnih uporabnikov v starostni skupini med 35. in 44. letom, 33 odstotkov pa v skupini med 45. in 54. letom. V starostni skupini nad 55. letom tedensko bančne storitve na spletu uporablja 29 odstotkov uporabnikov. Mladi spletni uporabniki tovrstne storitve na spletu uporabljajo nekoliko redkeje, četrtina uporabnikov v starostni skupini med 25. in 34. letom jih uporablja tedensko.


Graf: Delež slovenskih spletnih uporabnikov, ki tedensko ali pogosteje uporabljajo splet za bančne storitve, glede na stopnjo dosežene izobrazbe.

Podatki za mesec oktober 2015 kažejo, da bančne storitve na spletu pogosteje uporabljajo uporabniki z višjo stopnjo dokončane izobrazbe. Tedensko ali pogosteje se bančnih storitev  poslužuje 20,8 odstotka uporabnikov z višjo, visoko šolo ali univerzo, 20,4 odstotka uporabnikov s štiriletno srednjo šolo, 16,3 odstotka uporabnikov s triletno poklicno šolo in 13,3 odstotka uporabnikov z zaključeno osnovno šolo.

Valuta MOSS oktober 2015 je izmerjen slovenski doseg spletnih strani v obdobju med 1. in 31. oktobrom 2015. Doseg pove, koliko različnih oseb s slovenskih IP številk je v danem obdobju meritve obiskalo izbrano spletno stran. Valuta MOSS je mesečni doseg, ki je izmerjen s tehničnim merjenjem in korigiran s podatkom o velikosti slovenske spletne populacije, pridobljenim s telefonsko anketo. V izmerjen slovenski doseg, ki je valuta projekta MOSS, ni vključen promet iz tujine, saj podatek o ocenjenem dodatnem dosegu iz tujine ni korigiran s podatki telefonske ankete.

Doseg vseh merjenih strani v obdobju med 1. in 31. oktobrom 2015 znaša 1.439.624 različnih slovenskih obiskovalcev. Slovenski obiskovalci spletnih strani so v tem obdobju opravili nekaj več kot 532,7 milijonov prikazov. Oktobra 2015 znaša ocenjen dodatni doseg 507.258 uporabnikov, ki so dostopali do strani z IP številk, lociranih izven Slovenije.

Med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi v oktobru 2015 so bile 24ur.com, siol.net, bolha.com, rtvslo.si, slovenskenovice.si, najdi.si, Med.Over.Net, zurnal24.si, itis.si ter delo.si.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več