Uporabniki nad 55. letom starosti na spletu predvsem zaradi novic in iskalnikov English

Uporabniki nad 55. letom starosti na spletu predvsem zaradi novic in iskalnikov

V začetku oktobra je svet obeležil mednarodni dan starejših. V raziskavo Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) je vključena tudi starostna skupina nad 55. letom starosti, ki predstavlja 17,8 odstotka celotne slovenske spletne populacije. Največji delež starejših spletnih uporabnikov tedensko ali pogosteje uporablja splet za branje novic ter uporabo spletnih iskalnikov.

Na tedenski ravni splet za prebiranje novic uporablja 74,8 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov nad 55. letom starosti, za uporabo spletnih iskalnikov pa 50,6 odstotka. Manj, 29,7 odstotka, internet tedensko uporablja za opravljanje bančnih storitev, 23,5 odstotka na spletu posluša radio, 17,3 odstotka pa brska po spletnem telefonskem imeniku. Za turistične informacije (13,7 odstotka) in borze, vrednostne papirje in sklade (7,7 odstotka) se na spletu zanimajo le redki starejši uporabniki.

Novic na spletu nikoli ne prebira 3,5 odstotka spletnih uporabnikov iz starostne skupine nad 55 let. Desetina se ne poslužuje internetnih iskalnikov, 13,6 odstotka pa na spletu ne išče turističnih informacij. Telefonskega imenika na internetu ne uporablja 16,2 odstotka, spletnega radia pa 28,3 odstotka starejših uporabnikov. Največji delež uporabnikov nad 55. letom starosti na spletu nikoli ne opravlja bančnih storitev (46,3 odstotka) ter pregleduje borz, vrednostnih papirjev in skladov (64,1 odstotka).

Graf: Delež slovenskih spletnih uporabnikov nad 55. letom starosti, ki tedensko ali pogosteje uporabljajo internet za določene namene, v primerjavi z deležem, ki nikoli ne uporablja spleta za te namene.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.
 

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več