Mlade na spletu daleč najbolj zanimata glasba in film English

Mlade na spletu daleč najbolj zanimata glasba in film

Ljubljana, 12. avgust 2015: Zadnji podatki raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) kažejo, da mlade slovenske spletne uporabnike privlačijo predvsem vsebine povezane z glasbo in filmom, sledijo novice in potovanja. Mladi med 15. in 24. letom na spletu pogosto poslušajo radio in glasbo ter spremljajo novice.

Med tematikami, ki mlade uporabnike med 15. in 24. letom zelo zanimajo, so glasba in film, novice, potovanja, prehrana, šport, avtomobilizem, računalništvo in kozmetika. Glasba in film prednjačita, saj je na vprašanje, kako bi označili zanimanje zanju, kar 85,7 odstotka spletnih uporabnikov v omenjeni starostni skupini odgovorilo z "zanima me" ali "zelo me zanima". Sledijo novice, ki zanimajo 71,7 odstotka mladih spletnih uporabnikov, ter potovanja, ki pritegnejo 62,3 odstotka. Več kot polovico zanimata tudi prehrana (55,9 odstotka) ter šport (52,4 odstotka), manj kot polovico pa pritegneta avtomobilizem (46,2 odstotka) in računalništvo (45,9 odstotka). 

Pri preučevanju različnih namenov uporabe spleta je raziskava MOSS pokazala, da mladi zelo pogosto splet uporabljajo predvsem za poslušanje radia in glasbe, branje novic na spletu ter raziskovalno delo in izobraževanje. Radio in glasbo na spletu tedensko ali pogosteje posluša 67,4 odstotka uporabnikov v starostni skupini od 15 do 24 let, mesečno pa 18,4 odstotka. Novice na spletu tedensko prebira 58,7 odstotka, mesečno pa 20,9 odstotka mladih, medtem ko splet za raziskovalno delo in izobraževanje (e-učenje) tedensko uporablja 35,6 odstotka mladih, mesečno pa 26,8 odstotka.
Graf: Delež uporabnikov med 15. in 24. letom, ki za določen namen splet uporabljajo na tedenski ravni.
 
Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.
 

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več