Polovica spletnih uporabnikov ne nakupuje pri tujih spletnih trgovinah English

Polovica spletnih uporabnikov ne nakupuje pri tujih spletnih trgovinah

Ljubljana, 20. april 2015: Po zadnjih podatkih raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) se slovenski spletni uporabniki pogosteje odločajo za spletne nakupe pri slovenskih spletnih trgovinah kot pri tujih. 72 odstotkov spletnih uporabnikov je že imelo izkušnjo z nakupovanjem pri slovenskih spletnih trgovinah, 47,9 odstotka pa z nakupovanjem pri tujih.

Tedensko nakupe na slovenskih spletnih trgovinah opravlja 6 odstotkov slovenskih spletnih uporabnikov, na tujih spletnih trgovinah pa slabih 5 odstotkov. Mesečno se za nakup pri slovenskih spletnih ponudnikih odloči 16 odstotkov uporabnikov, pri tujih 10 odstotkov. Nekajkrat letno na slovenskih spletnih trgovinah nakupuje tretjina spletnega občinstva, na tujih pa 16 odstotkov. Četrtina spletnih uporabnikov nikoli ne nakupuje prek spleta pri slovenskih, polovica pa pri tujih spletnih trgovinah.

Graf: Primerjava pogostosti nakupovanja prek spleta pri slovenskih (modra barva) in tujih (siva barva) spletnih trgovinah.

Za nakup preko slovenskih spletnih trgovin se nekoliko pogosteje odločajo moški uporabniki spleta. 52,5 odstotka moških namreč nakup opravi vsaj nekajkrat letno. Delež ženskih uporabnic, ki opravijo nakup vsaj nekajkrat letno, je 46,9 odstotka. Pri tujih trgovinah se vsaj nekajkrat letno za nakup odloči 34,5 odstotka slovenskih uporabnikov na spletu in 26,6 odstotka slovenskih uporabnic na spletu.

Raziskava MOSS kaže, da je izkušnja rabe spleta za spletno nakupovanje v Sloveniji primerljiva z ostalimi trgi Srednje in Vzhodne Evrope. 72 odstotkov spletnih uporabnikov je že imelo izkušnjo z nakupovanjem pri slovenskih spletnih trgovinah, 47,9 odstotka pa z nakupovanjem pri tujih. Na Poljskem je splet za nakupovanje pri domačih spletnih trgovinah vsaj enkrat uporabljalo 78 odstotkov, na Madžarskem 72 odstotkov, na Češkem 60 odstotkov in na Slovaškem 52 odstotkov.

Doseg vseh merjenih strani v obdobju med 1. in 31. marcem 2015 znaša 1.472.021 različnih slovenskih obiskovalcev. Slovenski obiskovalci spletnih strani so v tem obdobju opravili nekaj več kot 713,5 milijonov prikazov. Marca 2015 znaša ocenjen dodatni doseg 734.165 uporabnikov, ki so dostopali do strani z IP številk, lociranih izven Slovenije. 

Med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi v marcu 2015 so bile 24ur.com, siol.net, rtvslo.si, bolha.com, najdi.si, slovenskenovice.si, Med.Over.Net, avto.net, vizita.si ter delo.si.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več