Z delovnega mesta do spleta pogosteje dostopajo uporabniki z višjo izobrazbo English

Z delovnega mesta do spleta pogosteje dostopajo uporabniki z višjo izobrazbo

Ljubljana, 19. februar 2015: Po zadnjih podatkih raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) četrtina slovenskih spletnih uporabnikov srednjih let dostopa do spleta tudi z delovnega mesta, od doma pa internet uporablja 90 odstotkov slovenskih spletnih uporabnikov. Uporaba knjižnic in internetnih kavarn za dostop do spleta je skoraj povsem zamrla.

Kar 90 odstotkov spletnih uporabnikov do spleta dostopa z domačih naprav, 22 odstotkov jih splet uporablja tudi na delovnem mestu, 4 odstotki pa do spleta dostopajo tudi iz šole ali fakultete. Le redki uporabniki, 1 odstotek celotne spletne populacije, do spleta dostopa iz knjižnic ali internetnih kavarn.

Glede na starostno strukturo spletnega občinstva do spleta z delovnega mesta najpogosteje dostopajo uporabniki med 25. in 54. letom starosti. Med uporabniki med 15. in 24. letom jih iz službe do spleta dostopa 6 odstotkov, od doma pa 69 odstotkov, med 25. in 34. letom delež uporabnikov, ki do interneta dostopajo z delovnega mesta naraste na 22 odstotkov, pri uporabnikih med 35. in 44. letom ter 45. in 54. letom je le-ta največji: 27 oziroma 36 odstotkov; pri starejših uporabnikih nad 55. letom starosti pa delež pade na 12 odstotkov. V najmlajši starostni skupini med 10. in 14. letom 7 odstotkov uporabnikov do spleta dostopa iz šole, v skupini med 15. in 24. letom pa 13,8 odstotkov iz šole oziroma fakultete.

Graf 1: Dostop do spleta od doma in z delovnega mesta glede na starostno strukturo spletnega občinstva.

Razlike pri dostopu od doma ali z delovnega mesta so opazne tudi pri izobrazbeni strukturi prebivalstva. Uporabniki z osnovno šolo ali manj do spleta dostopajo predvsem od doma (80 odstotkov), z delovnega mesta jih dostopa 9 odstotkov. Pri triletni poklicni izobrazbi z delovnega mesta do spleta dostopa 10 odstotkov, pri štiriletni srednji izobrazbi pa 22,8 odstotkov uporabnikov. Pri uporabnikih z višjo in visoko šolo ali univerzo z delovnega mesta dostopa 34 odstotkov populacije.

Graf 2: Dostop do spleta od doma in z delovnega mesta glede na izobrazbeno strukturo spletnega občinstva.

Doseg vseh merjenih strani v obdobju med 1. in 31. januarjem 2015 znaša 1.474.685 različnih slovenskih obiskovalcev. Slovenski obiskovalci spletnih strani so v tem obdobju opravili nekaj več kot 760,95 milijonov prikazov. Januarja 2015 znaša ocenjen dodatni doseg 787.167 uporabnikov, ki so dostopali do strani z IP številk, lociranih izven Slovenije. 

Med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi v januarju 2015 so bile 24ur.com, siol.net,  bolha.com, rtvslo.si, najdi.si, slovenskenovice.si, Med.Over.Net, avto.net, vizita.si ter itis.si.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več