Splet kot vir informacij za raziskovalno delo in izobraževanje English

Splet kot vir informacij za raziskovalno delo in izobraževanje

Ljubljana, 11. april 2014: Po zadnjih podatkih MOSS nekaj več kot petina slovenskih spletnih uprabnikov tedensko ali pogostje uporablja splet za raziskovalno delo in izobraževanje.

Po zadnjih podatkih MOSS splet za raziskovalno delo in izobraževanje tedensko ali pogosteje uporablja 22,5 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov; 16,98 odstotka jih uporablja mesečno, 15,62 odstotka nekajkrat letno, 20,38 odstotka manj pogosto, 24,12 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov pa spleta za namen raziskovalnega dela in izobraževanja ne uporablja nikoli. Največ spletnih uporabnikov, ki splet uporabljajo za raziskovalno delo in izobraževanje tedensko ali pogosteje, je iz starostne skupine od 15 do 24 let.

 Slika1: Namen in pogostost uporabe interneta: raziskovalno delo in izobraževanje (e-učenje)

Poleg podatkov o dosegu v MOSS vključenih spletnih strani se v okviru tehnične meritve zbirajo tudi sistemski podatki o spletnih brskalnikih, operacijskih sistemih, mobilnih napravah, ločljivosti zaslona itd. Po zadnjih podatkih je spletni brskalnik Google Chrome uporabljalo 34,08 odstotka, Mozilla Firefox 32,65 odstotka ter Microsoft Internet Explorer 20,75 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov, ki so v marcu 2014 obiskali vsaj eno od v MOSS vključenih spletnih strani.

V marcu 2014 je največji delež mobilnih uporabnikov do spleta dostopal s Samsungovih mobilnih naprav, in sicer 38,87 odstotka, z Applovih mobilnih naprav pa je do spleta dostopalo 34,71 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), vobdobju 2013/2015 jo izvaja podjetje Gemius Adria.

 

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več