Uporaba spleta v slovenskih regijah English

Uporaba spleta v slovenskih regijah

Ljubljana, 25. februar 2013: Po zadnjih podatkih MOSS so bili v januarju spletni uporabniki najbolj aktivni v Osrednjeslovenski regiji, kjer se nahaja skoraj 27 odstotkov vseh slovenskih spletnih uporabnikov. Osrednjeslovenski regiji sledijo še Podravska, Gorenjska ter Savinjska regija, vsaka z nekaj več kot 10 odstotkov spletnih uporabnikov ter ostale slovenske regije, kjer je spletnih uporabnikov manj kot 10 odstotkov.

Januarja letos so do spleta največ dostopali uporabniki v Osrednjeslovenski regiji, in sicer jih je 377.671 opravilo skoraj 200 milijonov ogledov strani. Osrednjeslovenski regiji sledi Podravska regija, kjer je 196.381 uporabnikov opravilo nekaj več kot 113 milijonov ogledov strani ter Gorenjska in Savinjska regija, kjer so uporabniki v vsaki od regij opravili nekaj več kot 80 milijonov ogledov strani.
Največ časa na spletu so v povprečju preživeli uporabniki v Zasavski regiji, in sicer malo manj kot 18 ur. V Osrednjeslovenski regiji so uporabniki na spletu preživeli v povprečju malo več kot 15 ur, v Gorenjski ter Podravski regiji pa v povprečju malo več kot 13 ur. Najmanj časa na spletu so v povprečju preživeli uporabniki iz Obalno – kraške regije, in sicer približno11 ur.

Slika1: Delež slovenskih spletnih uporabnikov po regijah v odstotkihVir: MOSS, januar 2013

Valuta MOSS je mesečni doseg

Valuta MOSS januar 2013 je izmerjen slovenski doseg spletnih strani v obdobju med 1. in 31. januarjem 2013. Doseg pove, koliko različnih oseb iz slovenskih IP številk je v danem obdobju meritve obiskalo izbrano spletno stran. Valuta je mesečni doseg, ki je izmerjen s tehničnim merjenjem in korigiran s podatkom o velikosti slovenske spletne populacije, pridobljenim s telefonsko anketo. V izmerjen slovenski doseg, ki je valuta projekta MOSS, pa ni vključen promet iz tujine, saj podatek o ocenjenem dodatnem dosegu iz tujine ni korigiran s podatki telefonske ankete.

Doseg vseh merjenih strani v obdobju med 1. in 31. januarjem 2013 znaša 1.412.846 različnih slovenskih obiskovalcev. Slovenski obiskovalci 101 spletne strani so v tem obdobju opravili skoraj 767 milijonov prikazov. Januarja 2013 znaša ocenjen dodatni doseg (tujina) 938.769 in predstavlja število uporabnikov, ki so dostopali do strani z IP številk, lociranih izven Slovenije.

Raziskava MOSS poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), v obdobju 2013/2015 jo izvaja družba Gemius Adria, d.o.o. iz Ljubljane.

 

 

 

Pristopite k MOSS

Izpolnite prijavnico in se s svojim spletnim mestom udeležite raziskave Merjenja obiskanosti spletnih mest.

Več